Ekološko kmetovanje
Ekološko kmetijstvo v procesu pridelave temelji na upoštevanju naravnih zakonitosti ekosistemov, ob tem pa krepi, harmonizira in stimulira biološke procese v njih.
- uporabi organskih in dovoljenih gnojil za ekološko pridelavo pri vzdrževanju optimalne oskrbljenosti tal s hranilnimi snovmi
 - pravilnem vrstenju poljščin (širok kolobar)
 - vključevanju metuljnic v kolobar (detelje, grah, soja, fižol…)
 - vzdrževanju neprekinjene zelene odeje na njivskih površinah (setev dosevkov z globokim koreninskim spletom in veliko organske mase)
 - izbiri ustreznih vrst in sort rastlin
 - vzdrževanju ravnovesja populacij med predatorji in plenom (npr. ličinke pikapolonic in uši)
 - mehanskem varstvu gojenih rastlin pred njihovimi konkurenti
 
- upoštevanju vedenjskih vzorcev posameznih vrst živali (prosta reja, možnost paše v poletnem času, uporabe izpustnih površin v vseh letnih časih, socialnih stikov med živalmi…)
 - optimalni oskrbi rejenih živali (kakovostna krma, zagotovitev optimalnih pogojev reje v hlevih in na izpustnih površinah…)
 - izbiri ustreznih vrst in pasem oziroma avtohtonih vrst in pasem živali ( čebela – kranjska sivka, jezersko solčavska pasma ovac, štajerska kokoš…)
 - ustreznem zdravstvenem varstvu živali
 - pravilni obremenitvi kmetijskih zemljišč z živalmi ( maksimalno 1,9 GVŽ/ha)
 
Ekološko kmetijstvo v Sloveniji ureja:
Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi (Ur. l. št. 8/2014)
Uredba sveta (ES) št. 834/2007 z dne 28.junija 2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov in razveljavitvi Uredbe (EGS) št. 2092/91
Uredba komisije (ES) št. 889/2008 z dne 5. september 2008 o določitvi podrobnih pravil za izvajanje Uredbe Sveta (ES) št. 834/2007 o ekološki pridelavi in označevanju ekoloških proizvodov glede ekološke pridelave, označevanja in nadzora – velja od 1.1.2009
Pravilnik o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil (UR.L.RS 128/ 2006)- v letu 2009 priprava nevega pravilnika
Pravilnik o zaščitnem znaku za označevanje kmetijskih pridelkov oziroma živil (UR.L.RS 58/2001)
Standardi raznih interesnih združenj (npr. Zveze združenj ekoloških kmetov Slovenije, Biodinamičnega društva Ajda)
POGOJ za oznako EKOLOŠKO;
Pridobljen CERTIFIKAT O EKOLOŠKI PRIDELAVI OD ORGANIZACIJE ZA KONTROLO EKOLOŠKEGA KMETIJSTVA.
Ekološko kmetovanje temelji na sodelovanju z naravo, ne njenem izkoriščanju – le tako lahko dolgoročno ohranjamo rodovitnost tal, čisto vodo in biotsko raznovrstnost.
Bio hrana
Ekološka hrana je vrhunske kakovosti. Ta vrsta kmetovanja je zelo prijazna do živali in potrošnikov, ker lahko kupijo zdravo hrano. Spoštuje se zemlja, zrak, voda in rastline.
Postopki pridelave in predelave ustrezajo strogim predpisom, ki jih nadzorujejo kontrolne organizacije. Vsi izdelki vsebujejo le ekološke dovoljene snovi. Pri kmetovanju pa se lahko uporabljajo snovi, ki ne onesnažujejo okolja, ne rušijo ravnovesja v naravi in ne uničujejo rastlinskih in živalskih vrst.
- Neposredna bližina kmetije zagotavlja svežino pridelkov
 - Zmanjša transport in hlajenje
 - Osebno poznate eko kmetijo, ki ji lahko zaupate
 - Lahko jo obiščete in se prepričate, kako kmetujejo ( dan odprtih vrat )
 - Ekološka živila varujejo vaše zdravje saj ne vsebujejo strupenih kemikalij
 - Sveža, živa ekološko pridelana zelenjava in sadje vsebuje povprečno 50% več vitaminov, mineralov, encimov, vlaknin in ostalih mikro hranil, kot konvencionalni pridelki.
 - Ponovno boste spoznali harmonijo in polnost okusa
 - Ekološko meso je zdravo – saj poznate rek zdrava reja zdravo meso
 - Z nakupom lokalne ekološke hrane pripomorete k trajnostnemu razvoju
 - Ekološka hrana ni draga ampak dragocena
 
															- Copyright © 2025
 - Varstvo osebnih podatkov
 - Piškotki